Vattenband, effektivt och skonsamt

 

Fördelarna med vattenbandet är att hästen själv arbetar sig frisk, stark och vältränad, med minimal belastning. Hästen arbetar korrekt och genom detta minimeras belastning på de svaga lederna. Genom att träningen är kontrollerad behöver inte hästen arbeta på bandet länge för att bygga upp en större muskelmassa.

Hästens kondition och prestation ökas, men även ryggmuskulatur, undertramp och balans förbättras väsentligt. Om vissa delar av muskulaturen har avlastats, verkar träningen så att hela hästens muskulatur används.

 

Reducerad konvalescenttid

Genom att vattenbandet har justerbart vattendjup, kan hästens vikt reduceras med upp till 60%, vilket innebär att man kan avlasta hästens skada, samtidigt som hästen kan tränas. Eftersom hästen kan sättas i träning tidigare eller förtsätta sin träning och behålla sin styrka, minskas konvalescenttiden avsevärt, jämfört med att exempelvis stå i box.

Frisk häst

Även friska hästar har stor nytta av träning med vattenband. Eftersom vattenmängden och tempot på bandet är justerbara och ställs in individuellt efter varje hästs grundförutsättningar, ges hästen möjlighet att träna sig liksidig, blir hästen rakriktat och stärkt i kroppen för att klara sina uppgifter i träning/tävling.

Med vattenbandträning är det möjligt för häst att börja sin träning tidigare efter skada.