Tomas Algotsson

Hovslagare

Jag har gått Hästutbildning på Vretagymnasiet i Östergötland och Hovslagarutbildning på Strömsholm för att skaffa mig lite olika erfarenheter inom hästnäringen har jag arbetat och praktiserat på olika arbetsplatser innan vi startade vårt företag 2008:

  • Flyinge, i Färs & Frosta
  • Flyinge, stostallet
  • Petersson galoppstall i Malmö
  • Ehrengrensstipendiat
  • Hästskötare hos 4 spannskuskar i USA, Tyskland och Sverige

Hästar har inte alltid varit självklart för mig, när mina bröder började rida så var jag mest en stor retsticka som var tvungen att följa med stå och titta på vid deras ridlektioner. Jag som då var i 10 års ålder var väldigt intresserad av medeltiden och insåg efter ett halvår att det var många killar på klubben som red tournament och det såg ju lite häftig ut. Beslöt mig för att provrida, vilket blev permanent. Efter ett par år fick vi vår första gemensamma ponny, Queenie, som var en stadig och trygg maxad D-ponny.


När jag var 13 år så flyttade familjen till Malaysia och där fick jag smak av fullblod och hade Tianeman som tidigare gått på galoppbanan. Tianeman och jag kom mycket bra överens och tävlade dressyr med goda resultat.

Efter tre år i Malaysia så var det dags att åka hem till Sverige och söka in på gymnasiet och valet blev naturligt naturbruksprogrammet med inriktning häst. Vretaskolan utanför Linköping blev valet och samtidigt var det dags för ny häst. Efter att ha ridit fullblod i flera år så föll valet på ett nytt fullblod som hade en karriär bakom sig på galoppbanan. Nu var Zaahir i min ägo.

På skolan fanns det möjlighet att prova på olika grenar, inklusive körning, men det var inget som jag blev riktigt taggad på i det läget. Efter att mellan brorsan jobbat hos kuskar och smittat av sitt körintresse på mig, så började jag också köra. Jag skolade om mitt fullblod till körhäst och började köra honom. Sen har det hela utvecklats och min främsta tävlingsmerit är brons i par på SM.

Tomas Algotsson

tomas@horseworkz.se

0739 127 397