Vi startar ridskolegrupperna vecka 34 vid intresse går det bra att anmäla via vårt formulär >>
För frågor går det bra att kontakta vår ridskolechef, michaela@horseworkz.se

Vi är en liten ridskola som prioriterar små grupper. Vi har max 4 elever per grupp.
Detta gör att eleven får mer tid med ridläraren under lektionen.
 

Hur går lektionen till?

I lektionstiden ingår upp och avsittning samt ev. fram och bortplockning av hindermaterial. För att du som är nybörjare ska få bästa möjliga start kommer vi att träna på att hantera och leda hästen, sitta upp och sitta av, mm, allt för att öka säkerheten i umgänget med hästen.
Du ska vara på plats senast 20 minuter före lektionstiden för att borsta, sadla och tränsa din häst (om den inte gått lektionen innan). Du ska också vara beredd på att ta hand om hästen efter lektionen. Om du är nybörjare kommer vi att hjälpa dig.  

Vår strävan är att du som elev ska få möjlighet att rida samma häst flera gånger i rad för att lära känna den. 

Vad ska jag ha på mig?

Vid barns nybörjarlektioner skall medföljande vuxen, iklädd springvänliga skor, följa med och leda eleven under lektionerna. 
Eleven måste ha en godkänd hjälm. Vi har ett antal till utlåning.
Du måste också ha skor eller stövlar med klack (för att foten inte ska glida igenom stigbygeln). Tänk också på att kängor med stora spännen och liknande kan fastna och medföra en säkerhetsrisk. 
Säkerhetsväst är frivilligt, vi har ett antal för utlåning.
Tänk på att ha oömma kläder. På överkroppen har du lämpligen en tajt tröja eller jacka, då ser ridläraren hur du sitter och kan hjälpa dig att få en god sits. Använd ej tröja eller jacka med luva eller kapuschong, det kan vara direkt farligt. Du behöver inte ha ridbyxor, men tänk på att undvika byxor med söm på insidan, det kan ge skavsår.

Utrustningskontroll

Vid varje lektion gör instruktören en s k utrustningskontroll. Det innebär att ridläraren kontrollerar att sadeln och tränset sitter korrekt på hästen. Anledningen till att ridläraren gör denna kontroll är för att förebygga skador hos häst och ryttare.
En lös sadelgjord eller en felaktigt spänd nosgrimma kan leda till skador och/eller olyckor. Om sadelgjorden inte är spänd, kan sadeln glida på sned med ryttaren på. Risken är då att hästen får panik och skenar. Är nosgrimman felaktigt spänd kan bettet inte inverka korrekt på hästen. Följden kan vara att ryttaren får svårigheter att stanna och styra. Om hästen är felaktigt sadlad (sadeln ligger för långt fram eller bak) kan den få skavsår. 
Utrustningskontrollen går snabbt och smidigt om eleverna sadlat och tränsat korrekt innan lektionen. Stiglädrens längd justeras efter ryttarens benlängd och sadelgjorden behöver spännas innan uppsittning. Yngre barn behöver också hjälp vid uppsittningen.

Vilken ridgrupp ska jag rida i?

Ridläraren placerar in dig i en ridgrupp som passar din kunskapsnivå. För att uppnå högsta möjliga kvalitet på undervisningen strävar vi efter att ha så kunskapsmässigt jämna grupper som möjligt. I undantagsfall kan det bli aktuellt med byte av ridgrupp, om du och vi märker att du skulle passa bättre i en annan grupp. Naturligtvis tar vi hänsyn till dina möjligheter att byta dag eller tid.
Vi tar också hänsyn till att våra hästar är olika stora när vi sätter samman ridgrupperna, eftersom vi vill kunna erbjuda alla i gruppen en lämplig häst/ponny.

Vad händer om jag blir sjuk eller inte kan komma?

Om du blir sjuk eller inte kan delta i en ridlektion ska du anmäla det till ridskolan så snart som möjligt för att få möjlighet att rida igen.
För samtliga lektioner gäller avbokning senast kl 09.00 samma dag via sms 0730 97 79 07.
Vi uppskattar om du meddelar oss om du inte kan komma även om det är för sent för att få rida igen, det ger oss möjlighet att omfördela hästar vid behov.

Vad är teorivecka?

Varje termin ersätts ordinarie lektioner med en teorivecka. Under teoriveckan äger olika aktiviteter rum för såväl vuxna som barn, både på dag- och kvällstid.
Vilka aktiviteter som äger rum den aktuella veckan, och när och var de sker, anslås i ridhuscaféterian i god tid. Som ridskoleelev får du naturligtvis delta i hur många av aktiviteterna du vill utan extra kostnad.

Vad händer om min lektion blir inställd?

Vid akut sjukdom (om vikarie inte kan ordnas) eller annan händelse vi inte kan råda över (strömavbrott, extremt väder och liknande) kan enstaka lektion komma att flyttas till annat tillfälle. Då gäller samma regler som vid sjukdom. Vid längre (oplanerat) avbrott i lektionsverksamheten sker kompensation antingen ekonomiskt i efterskott eller enligt särskild överenskommelse.

Åskådare

Föräldrar, släktingar, m fl är välkomna att följa lektionen från läktaren, men utan att kommentera. Även lek och stoj på läktaren är direkt olämpligt, eftersom hästarna kan bli rädda för skarpa ljud då de inte ser vad som förorsakar dem. Av samma orsak är inte hundar tillåtna på läktaren under pågående lektioner och träningar. 

Igenridning

Man kan endast ha en igenridning under en fyraveckorsperiod.
Igenridning sker i mån av plats och bokas enligt överenskommelse med Michaela på mejladress michaela@horseworkz.se. Avbokad igenridning går ej att rida igen.

Nybörjare

Vid nybörjarlektioner 
krävs att en vuxen följer med och hjälper till och leder hästen under lektionerna.

Övrigt

Privatlektioner går att boka dagtid i mån av tid (gäller ej hoppning).